How it’s made

In april brachten wij een bezoek aan één van onze leveranciers, een fabrikant van lammies in Portugal. Wij kregen een rondleiding door het atelier en een uitleg over het productieproces. Hieronder vindt u een overzicht van hoe de handschoenen met de hand vervaardigd worden. Voor lamnappa is het productieproces overigens totaal anders.

(klik op de foto’s voor een grotere weergave)

Nadat wij de order hebben opgegeven bij de fabrikant bepaalt een rekenprogramma hoeveel huiden de fabrikant voor deze order nodig heeft. Een en ander is afhankelijk van het model en de maat van de handschoen.

Voor ieder model en maat zijn aparte stansmessen. Mallen die al tientallen jaren meegaan (en waar de fabrikanten zeer zuinig op zijn) en de uiteindelijke pasvorm van de handschoen bepalen.
Onder hoge druk wordt met een stanspers het ruwe model van de handschoen uit de huid geperst. De medewerker controleert de huid en bepaalt hoe de huid het best kan worden verwerkt, dit om snijverlies te voorkomen. Ook de vingerinzetten en duim worden uit dezelfde huid gestanst, om ervoor te zorgen dat de krul in iedere handschoen gelijk is.
Een eerste visuele controle nadat de handschoenen zijn gestanst, eventuele onvolkomenheden worden hier met de leerschaar verwijderd.

Na een laatste controle liggen de “bouwpakketten”klaar ter verdere verwerking. Een gedeelte wordt in de fabriek verwerkt, een groot gedeelte wordt in thuiswerk gedaan (vaak door oud-medewerksters).

Alle onderdelen worden met de hand samengevoegd tot een handschoen. De geoefende medewerksters (het zijn voor 99% dames) maken van alle onderdelen in ongeveer 2,5 uur 1 paar handschoenen.

De handschoenen naderen hun definitieve vorm. Een laatste visuele controle en dan het “dresseren” van de handschoenen. Met metalen verwarmde “handjes” (voor iedere pasvorm en maat een paar) wordt de pasvorm in de handschoen “gekrompen”. Hierna worden de handschoenen verpakt en zijn klaar voor verzending.

De medewerksters van Petit Paris kregen een kijkje in de nieuwe collectie